Restauranger i Gamla stan

Även om Gamla stan inte är särskilt stort är det många som turistar där. Där ligger Stockholms slott som är en stor turistattraktion. När du strövat omkring i Gamla stan en hel dag är du säkert hungrig och vill besöka en trevlig restaurang. Där finns allt från små anrika restauranger till stora moderna.

Kagges

Denna restaurang ligger i Frantzéns lokaler på Lilla Nygatan 21 i Gamla stan. Där bestämmer kockarna vad de vill servera dag från dag. Du som gäst får själv hur mycket mat du vill ha på din tallrik, allt från små till stora portioner. Atmosfären är avslappnande och även om lokalen är liten ska alla känna sig välkomna, men du bör för säkerhets skull boka bord först. Förutom à la carte-meny finns det en dagens med fyra rätter, och det är det skandinaviska köket som gäller. På Kagges finns också en privat matsal med platser för upp till 30 personer som du kan boka för privata fester som födelsedagar eller bröllop.

Den Gyldene Freden

Denna anrika restaurang som ligger på Österlånggatan 51 har funnits sedan 1722. Där var Bellman stamkund och även konstnären Anders Zorn vistades ofta där. Restaurangen har givetvis renoverats många gånger under åren, men den har alltid behållit den gamla stilen. Även maten är klassisk och likadan som folket åt på Bellmans tid. Alla årets högtider och traditioner firas där, som semlor i februari, påskmeny med lamm, senare färskpotatis, kräftor, gås och till sist julbord och nyårssupé.

Exempel på förrätter är: löksill med potatis, inlagd strömming med potatis och gräddost, skagenröra med pepparrot, syltad lök och bakad rotselleri. Bland varmrätter kan du välja mellan: gravad lax, béchamelsås, pocherad abborre med smörsås och rapskott, Pytt Bellman med rödbetor och äggula med mera. Alla rätterna serveras med nykokta potatisar. Som dessert kan du välja mellan: äppelpaj med vaniljsås och gräddglass eller varma hjortron med gräddglass.