Om du behöver vård

Det finns tyvärr inget akutrum, ingen primärvård eller sjukhus i Gamla stan. Blir du akut sjuk under din vistelse där, kan du besöka en av de två närmast liggande vårdcentralerna, den på Götgatan 12 eller den på Hantverkargatan 2 D. Om det är livshotande och akuta olycksfall med fara för liv med mera, ska du eller någon annan ringa 112. Vid polisiära ärenden som inte är akuta är det 114 14 som gäller.

Vart du ska vända dig

Om det gäller enklare akuta problem är det en vårdcentral du ska kontakta. Vid mer komplicerade sjukdomsfall är det närakuten som gäller. Till exempel om du skulle drabbas av en akut allergisk reaktion. Närakuterna som ligger närmast är Söderjouren på Ringvägen eller CityAkuten på Olof Palmes gata. De två närmaste sjukhusen är Södersjukhuset och S:t Görans sjukhus. Om du är utländsk medborgare från ett EU/EES-land ska du visa upp ett giltigt EU-kort eller ett europeiskt sjukförsäkringskort för att kunna få vård. För boende utanför EU gäller en särskild prislista.

Tandvårdsproblem

Det är dock smidigare att hitta tandvård i Stockholm och Gamla stan med omnejd om du under din vistelse biter av en tand eller får något annat problem med tänderna. Det finns exempelvis en app du kan ladda ner och där hittar du direkt vilka tandläkarmottagningar som har akuttider och då kan du välja den närmaste. Det finns flera tandvårdsaktörer som har generösa öppettider och kan ta emot patienter i behov av akut tandvård i Stockholm.