Museer och annat i Gamla stan

Nu ska du väl inte bara gå på vandringar och äta när du besöker Gamla stan. Det finns även intressanta museer att besöka, konst att se, kyrkor att besöka och torg att spatsera på.

Lilla Rustkammaren

Har du barn med dig, är Lilla Rustkammaren rolig att besöka. Där kan du och ditt/dina barn se, lukta, lyssna och känna på den kungliga historien i Sverige. Museet ligger under en glänsande stjärnhimmel där det händer fängslande saker. Du kan prova att ha en krona på ditt huvud och drottning Kristinas mantel kan du se och även krypa under. Du får även veta vad det är som luktar på slottet och mycket annat spännande.

Livrustkammarens ständiga utställning

Detta museum är Sveriges äldsta och sedan 2019 har utställningen varit permanent. Samlingarna som finns här berättar om den kungliga historien i Sverige och den sker kronologiskt 500 år bakåt i tiden fram till idag. Du får gå in i olika rum och ta del av monarkins personer, med början i Vasatiden. Efter en renovering har nu källarvalvet under kungliga slottet öppnat en avdelning som handlar om drottningarna i Sverige. På så sätt får du även lära känna dem bättre och inte bara de manliga monarkerna.

Riddarholmskyrkan

Byggdes som en katolsk klosterkyrka 1270 åt Gråbrödraklostret. Riddarholmskyrkan är den enda medeltidskyrkan som är bevarad i Stockholm. Där ligger de svenska kungarna begravda, från Gustav II Adolf (1632) till Gustav IV (1950). Medeltida kungar är också begravda där, som till exempel Magnus Ladulås. Kyrkan hålls öppen för guidade rundvandringar och gregorianska konserter.

Om du insjuknar

Skulle du insjukna under din vistelse här finns tyvärr inget akutsjukhus i Gamla stan. Du måste ta dig till närmaste sjukhus akutmottagning eller akutrum. Däremot finns tandvård att tillgå om du skulle få akut problem med tänderna. Det finns flera privata tandläkarkliniker och även folktandvård att vända dig till. Du googlar lätt på vilka tandvårdskliniker som kan ta emot dig med kort varsel.