Sevärdheter i Gamla stan

Det finns otroligt mycket att se i Gamla stan, som till exempelvis att ströva runt på alla gamla gator och gränder med mysiga butiker. För dig som är ute efter något helt annat än shopping, fika eller restaurangbesök, vore kanske en guidad takvandring spännande med utsikt över Stockholm och Gamla stan?

Takvandring

Vandringen börjar på Riddarholmen, vid Birger Jarls Torg. Guiderna står vid statyn som finns på torget. Alla går tillsammans i samlad trupp till Gamla riksdagshuset, där ni får gå uppför en ringlande trappa ända upp till vinden, 43 meter upp. Väl uppe får alla sätta på sig hjälm och säkerhetssele, och guiderna ger en grundlig genomgång hur takvandringen kommer gå till. Från takluckan kommer ni upp på Gamla riksdagshusets tak och möts av en oerhörd utsikt över Stockholm och Gamla stan. Ni vandrar längs med takets gångbryggor i omkring en timme, samtidigt som guiderna berättar om Stockholms historia, och pekar ut platserna från taket. Takvandringen är trygg och säker och inga klättringskunskaper behövs. Hittills har det inte hänt några olyckor, så är du äventyrlig av dig eller om ni är ett sällskap som besöker Stockholm och Gamla stan som vill prova något nytt, passar detta perfekt.

Spökvandring

En annan annorlunda och spännande sak du kan göra i Gamla stan är att gå en spökvandring på omkring en och halv timme. En guide berättar mörka och skrämmande historier om Stockholm och dess legendomspunna spöken. Vandringen börjar vid Järntorget i Gamla stan och tar med er på en spännande tur på gator, torg och gränder. Spökvandrarna får stanna till på olika spännande och intressanta platser, där det hänt märkliga saker förr i tiden. Exempel på händelser vandrarna får veta om är Stockholms blodbad och andra anekdoter. Spökvandringen i Gamla stan är både den äldsta och enligt många den bästa i Stockholm. Vandringen passar bra för ett sällskap som besöker Stockholm och Gamla stan och efteråt är en god middag inte fel.